Waarvoor kan je ophoogzand gebruiken?

Ophoogzand kan in verschillende situaties goed te pas komen. Wanneer je ophoogzand nodig hebt kan het helaas soms wel veel geregel zijn om aan het goede zand te komen. In dit artikel worden er tips gegeven waarmee jij aan goed ophoogzand komt en waarvoor het gebruikt kan worden.

Ophoogzand gebruiken voor het aanleggen van bestrating

Een situatie waarbij het nodig kan zijn om ophoogzand te kopen, is bij het aanleggen van bestrating. De ondergrond dient bij het bestrating vlak te zijn. Aangezien zand over het algemeen erg fijn is, is het makkelijker om dit vlak te maken. Daarnaast verdicht het beter/sneller en is de kans bij ophoogzand kleiner dat het snel scheef gaat liggen. Dit hangt uiteraard wel af van de hoeveelheid belasting waarmee het te maken gaat krijgen.

Een gat opvullen

Een andere situatie waarin ophoogzand kopen een goede optie kan zijn, is wanneer je een gat op wilt vullen in bijvoorbeeld de tuin. Zand is namelijk redelijk goedkoop in de aanschaf en erg eenvoudig aan te brengen. Wel is het hierbij belangrijk om rekening te houden met de vruchtbaarheid van de grond. Zandgrond heeft namelijk een andere vruchtbaarheid dan kleigrond.

Waar koop je ophoogzand?

Wanneer je ophoogzand wilt kopen zijn er verschillende plekken waar je terecht kunt. In vrijwel elke stad/dorp is een bedrijf te vinden die zand kan leveren. Om daarmee in contact te komen kan helaas soms wel erg lastig zijn. Een andere optie waarvoor je dan zou kunnen kiezen, is een webshop. Tegenwoordig zijn er verschillende webshop die jou de mogelijkheid bieden om zand te laten bezorgen. Wel is het hierbij prettig als je in contact kan komen met de eigenaar van de webshop. Zo kun je bijvoorbeeld vragen stellen over de levering.

Wat kost een kuub zand?

Voordat je ophoogzand koopt is het uiteraard prettig om te weten wat de kosten hiervan zijn. Een kuub zand kost meestal rond de 100 euro inclusief btw. Wanneer je meer dan een kuub koopt gaat de prijs erg snel naar beneden. Zo kan het zijn dat je voor 3 kuub nog maar 140 euro betaald. Denk daarom vooraf goed na over hoeveel zand je nodig denkt te hebben. Daarnaast is het ook handig om te kijken of er niet meer plekken in bijvoorbeeld je tuin zijn waarvoor je ophoogzand goed kunt gebruiken. 

Zorg er daarnaast ook voor dat je een kruiwagen tot je beschikking hebt. In de meeste gevallen wordt het zand namelijk geloost op de oprit. Je zal het vervolgens zelf moeten verplaatsen naar de juiste locatie. Het voordeel van zand is wel dat je het erg eenvoudig op kunt scheppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *