Spint ontdekt

We spenderen veel tijd in ons huis. Hierdoor proberen we het zo gezellig mogelijk te maken. Veel planten worden er gekocht om zo de kamer op te vrolijken. Naast het mooie gezellige effect dat een plant heeft is het ook goed voor het zuurstofgehalte in de kamer. Maar planten vergen wel aandacht, ze hebben water nodig. Geeft u ze altijd genoeg water, maar ziet u toch geelverkleuring in de bladeren. Dan kan dit ook komen door iets anders dan watergebrek. Het kan namelijk komen door spint.

Spint

Spint is een plaag die vroeger alleen binnen voorkwam in bijvoorbeeld kassen en bij kamerplanten. Maar door de opwarming van de aarde komt de spint nu ook steeds vaker buiten voor. Hoe warmer en droger het is, des te sneller de spintmijten zich ontwikkelen en grote schade aanrichten. Spintmijten zijn kleine ovaalachtige beestjes met acht poten. De grote en kleur van de spint kan verschillen per soort. Een spintmijt kan voorkomen op allerlei verschillende planten, maar ook groenten. De kasspint is de meest voorkomende spint, het is een beige mijt en is 0.5 mm groot. Deze mijt is vooral herkenbaar aan twee zwarte stippen aan de zijkant van het lijf. Hierdoor staan ze ook wel bekend als de spint met twee stippen. Het gaat hier dus om een beige spintmijt met donkerbruine vlekken, geen zwarte spint. De spintmijten komen vooral voor aan de onderkant van bladeren. Hier zuigen ze alle plantensappen uit de bladeren. Als de spint niet op tijd wordt ontdekt kan dit leiden tot het sterven van planten. Met het blote oog is een spint moeilijk te ontdekken. Er wordt vaak overeen gekeken. Als er veel spint op een blad zit kan dit worden gezien als kleine stipjes bij elkaar. Meestal worden de spinten ontdekt als er puntsgewijze geelverkleuring is op de bladeren of de vorming van spinrag tussen bladeren. Als er spinrag te zien is, betekent dit dat er al ernstige aantasting is van de plant.

Spint bestrijden

Als u de spint ontdekt heeft wilt u er het graagst zo snel mogelijk vanaf. Roofmijt tegen spint kan erg helpen. Hiermee kan je spint bestrijden. Het allerbelangrijkste van het bestrijden van spint is het vroegtijdig constateren op de plant. Hierdoor kan je sneller spint onder controle krijgen. Bij biogroei kan je verschillende roofmijten in verschillende hoeveelheden kopen om de spint te bestrijden. Deze roofmijten eten zowel de eitjes, volwassen spint en de larven. Er kan gekozen voor forni-mite en phyto-mite. Ze eten allebei de spintmijten, maar forni-mite kan beter tegen wisselende temperaturen en lage luchtvochtigheid dan phyto-mite. Ook kan forni-mite binnen en buiten gebruikt worden en phyto-mite alleen binnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *