Spintmijt bestrijden; handige tips

Als u net zoals ik opgegroeid bent in een huis met een achtertuin dan kent u het volgende probleem wel. Je bent lekker aan het zonnen in je tuintje en tuurt door je nieuwe zonnebril naar wat plantjes. Ze zien er wat droog uit dus je pakt de tuinslang om ze wat water te geven. Je pakt de slang op en loopt naar de plantjes toe. Op nadere inspectie blijken de blaadjes bedekt te zijn met beestjes! Je schrikt je kapot, sommige beestjes zijn al van je plant aan het eten! Je plukt de beestjes van de plant af en gooit ze over de heg. Zo, opgeruimt staat netjes. Je gaat die avond slapen en denkt er niet meer over. De volgende dag is het wederom heerlijk weer. Je pakt je klapstoel weer uit en gaat rustig een boekje lezen in de tuin. En dan zie je ze weer! Vieze beestjes, hoe krijg je ze weg?

De oplossing

Een van de meest voorkomende plagen in tuinen en gewassen zijn spintmijten en emelten. Er een reeks aan opties die u kan proberen. Te beginnen bij de spintmijt bestrijden. Effectief bestrijden van spintmijten kan het beste door het inzetten van hun natuurlijke vijand, de roofmijt. Dit kan u het beste doen door gebruik te maken van een afgesloten ruimte, waar u vervolgens de roofmijt kan laten uitsterven. Vervolgens wil ik het graag hebben over de emelten. Emelten zijn de vraatzuchtige larven van langpootmuggen. Deze diertjes zorgen voor veel schade aan het gazon en planten in de tuin. Deze diertjes kan u het beste bestrijden vlak nadat ze uit de eitjes zijn gekropen. Dit is omdat ze dan nog zwak zijn en makkelijk opgegeten kunnen worden door hun natuurlijke vijand. Anders dan bij de spintmijt kan u de natuurlijke vijand van de emelten niet met het blote oog zien. Ik heb het over nematoden. Dit zijn aaltjes die van nature in de bodem voorkomen.

Het zijn parasitaire wormen die het lichaam van de Emelten indringen en deze van binnen uit infecteren en voeden. De beestjes gaan net zo lang door met het vermenigvuldigen totdat er geen gastheer meer gevonden kan worden. Op dat moment bent u klaar met de plagen in uw tuin. Het beste is ook om geen pesticiden te gebruiken in uw huis of tuin omdat deze vaak giftig zijn en de natuurlijke balans van uw groen kunnen verstoren.