De definitie van cilindersloten

Logo Haverkamp

Wij krijgen dagelijks de vraag “wat zijn cilindersloten nou eigenlijk?”. Omdat we dagelijks bezig zijn met deze sloten vergeten we altijd een beetje dat de naam voor dit type deurslot niet geheel vanzelfsprekend is terwijl cilindersloten in Nederland in de meeste deuren worden gebruikt. In deze blog zullen we proberen duidelijk te maken wat nou precies cilindersloten zijn door een makkelijke definitie te geven.

cilinderslot-pfaffenhain-dubbele-cilinder-skg3_2

Definitie

Cilindersloten hebben deze naam gekregen omdat het slotmechanisme zich kenmerk om een cilinder, waar je je sleutel in steekt. De cilinder is de basis van het slot en in deze cilinder zit het slotmechanisme. Hier zitten allemaal kleine pennetjes in die precies op het profiel van je sleutel passen. Wanneer de pinnetjes het profiel van je sleutel herkennen, dan en alleen dan kan het slot open gedraaid worden. Het is dus niet mogelijk om met andere, of vergelijkbare sleutels het slot open te draaien.

Cilindersloten worden in Nederland veel gebruikt voor het beveiligen van woningen en bedrijven. Dit komt omdat cilindersloten erg goed beveiligd zijn tegen inbraken, er zijn namelijk cilindersloten te koop met een keurmerk. Zo zijn er cilindersloten met een SKG 2 en SKG 3 keurmerk. Bij deze keurmerk cilindersloten is het niet mogelijk om te kerntrekken doordat er boorbescherming op zit, ook zijn deze sloten niet te manipuleren.

We hopen met deze blog wat meer duidelijkheid over de naam van cilindersloten te hebben geschept.