Alles wat je moet weten over spaanplaten

spaanplaat kopen

Dit artikel gaat over spaanplaten. Wat zou je daarover moeten weten. Hoe wordt het gemaakt. Wat zijn de eigenschappen. Waarvoor wordt het gebruikt.

spaanplaat kopen

Hoe wordt spaanplaat gemaakt

Voor het maken van spaanplaat worden zaagsel en houtspaanders, samen met lijm, bij de correcte warmte tot een vlakke plaat geperst. Behalve van bomen komen de spaanders ook van houtachtige planten. Voorbeelden daarvan zijn rietsuikerstro, vlas en rijststro. Spaanplaat is dus vezelplaat. De grootte van de spaanders valt binnen een specifiek bereik. Kleinere spaanders dienen voor het maken van MDF-platen en de grotere voor OSB-platen. Als lijm wordt vaak een kunsthars gebruikt.

Eigenschappen van spaanplaat

Om te bepalen waarom je spaanplaten zou kopen, behandelen we de eigenschappen ervan. Spaanplaten zijn uniformer, dichter en goedkoper dan massief hout en ook multiplex. Als sterkte en uiterlijk minder belangrijk zijn dan de kosten, dan kan spaanplaat kopen een goede keuze zijn. Spaanplaat is te schilderen, maar dat is niet eenvoudig. Om een plaat te verfraaien zou houtfineer kunnen worden gebruikt. Spaanplaten kunnen verbuigen. Dat wordt kruip genoemd. Een spaanplaat is nogal splinterig. De zijkanten kunnen niet goed tegen stoten. Ter voorkoming van de beschadiging daarvan kan een spaanplaat beter worden voorzien van latjes. De noodzaak daarvan hangt af van het gebruik van de plaat. Het standaard spaanplaat is bedoeld voor binnentoepassing, want het kan niet goed tegen vocht. Voor gebruik in droge omgevingen kan gefineerde spaanplaat de voorkeur genieten over gefineerd multiplex, omdat het stabieler is, gemakkelijke te gebruiken en goedkoper.

Toepassingen van spaanplaat

Zoals al gezegd, kan spaanplaat slecht tegen vocht. Het is echter relatief goedkoop en spaanplaten zijn in vele maten te krijgen. Voor binnengebruik kent het tal van toepassingen. Voorbeelden daarvan zijn werktafelbladen, bedden, bekistingen, bekleding van wanden, plafonds en vloeren. Gemelamineerde spaanplaat wordt voor binnenkasten gebruikt. Opgelijmde spaanplaten kunnen dienen als een kastfront. Deze voorbeelden zouden je een idee kunnen geven, waarvoor je spaanplaten zou kunnen kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *